Ben derslerimi yarı zamanlı işimle dengeleyebildim ancak bu beraberinde getirdiği zorlukları sevimli kılmıyor.

Hukuk fakültesindeki öğrenimimin büyük bir kısmında derslerimi ve yarı zamanlı işimi dengede tuttum.  Henüz avukatlık ruhsatımı sağlama almamışken, Hukuki uygulamalar kursunu finanse etmeliydim. Burs ve diğer finansal destekler benim kullanımıma uygun değildi. Ben de ek gelir için çalışmaya karar verdim.

İngiltere’deki ortalama hukuk fakülteleri yaklaşık olarak 12.000 ila 17.000 sterlin arasında ücretlendiriliyor. Birçok öğrenci finansal baskıyı bir nebze olsun azaltmak için bir işte çalışma fikri üzerinde duruyor. Bir yandan fakülteyi bitirip öte yandan hayatını kazanmak kulağa güzel geliyor, fakat bu başarılabilir mi? Hukuk okurken bir iş sahibi olmak benim için kesinlikle kolay olmamıştı. İşin gerçeği hukuk öğrenimi oldukça çetindi ve çokça odaklanmayı gerektiriyordu.

İşte şimdi, eğer okurken çalışmak gibi bir niyetiniz varsa göz önünde bulundurmanız gereken bazı durumlardan bahsedeceğim:

  • Tam zamanlıya karşı yarı zamanlı işler: Kulağa kolay geliyor fakat hukuk okurken oldukça az boş vaktiniz olacak. Boş vakitlerinize göre sabah, akşam veya (en uygunu) hafta sonu boyunca yarı zamanlı çalışmayı tercih etmek en iyisidir. Ben uzun çalışma saatleri hakkında oldukça dikkatliydim. En fazla 20 saat olan esnek vardiyalarımı haftada üç günden fazla bir zamana yaymıştım.
  • Esneklik: Ne kadar çok, o kadar iyi. Okula yetişmek için işten vaktinde ayrılabilecek misiniz? Geç saatlere kadar çalışıp derslerini kaçırmana sebep olmadıkları gibi yaptığın özverilere saygı duyuyorlar mı? Benim iş yerim hukuk fakültesinin çok çaba gerektirdiğini anlıyordu ve patronum uzun çalışma saatlerinin benim için bir seçenek olmadığının farkındaydı. Şu anda Charles Russell Speechlys hukuk firmasında stajyer olan geleceğin avukatı Celine Jones, akşamları tam zamanlı çalışıyordu. Bunun hakkında söylüyor: Her zaman iş ve okulu bir arada yürütmeyi başarmak imkânsızmış gibi hissediyordum ancak bütün bu kayıp hafta sonlarıma değdi.
  • Sosyal yaşam: “Hem okul hem işi aynı anda yürütmenin en acı tarafı ders dışında kalan bütün zamanını alması” diyor Jones. Aktif bir sosyal yaşamı dengelemek biraz zor olabilir ancak buna sahip olmak mümkün. Fakat yine de sosyal hayata düşkün biriyseniz dersleri asla küçümsememelisiniz.
  • Rutinleriniz: Rutinlerinizin olması zaman çizelgenizde denge sağlamanızı garantiler. Bu iş ve okulu dengelemenin getirdiği zorlukları sevimli kılmıyor. Vardiya saatlerimi hiç değiştirmediğim gibi sabahları hızlıca çalışma, derslere devam etme ve akşamları da ertesi derse hazırlık için kullanmak gibi rutinler oluşturdum. 
    İlaç şirketi MSD’de hukuk danışmanı olan Michelle Koleosho, okurken barda yarı zamanlı çalışmıştı. “Aynı zamanda otizmli kardeşimle ilgileniyordum. Bu yüzden rutinim sabah beşte kalkmak, ders notlarına göz gezdirmek, kardeşimi hazırlamak, dokuzdaki derse yetişmek, çalışmak ve ders aralarında yemek yiyip akşam çalışmaya gitmek şeklindeydi. Çoğunlukla gece on birden önce eve dönmezdim.”
  • Sınavlar: Hukuk fakültesi derslere uygulamalı bir yaklaşım sergilemeyi benimsemiştir. Bu sebeple sınavları ağırdır. Çalışma saatlerinizi azaltmaya veya sınav haftalarında izin almaya ihtiyacınız olabilir. Bu süreç boyunca iş yüküm kaçınılmaz şekilde artmıştı ve nihayetinde çalışmamaya karar verdim. Tamamıyla sınavlarıma odaklanmak benim için daha önemliydi. Sınav sezonu boyunca beni idare edecek kadar bir parayı bu süreçte biriktirdiklerimden karşıladım.
  • İş: Hukuk fakültesinde okurken hukuk sektörü iş sahasında bir iş bulacak kadar şanslı olabilirsiniz.Bu durum gerçekleşirse, hukuk uygulamalarında size yardımcı olacak hukuki becerilerin çoğunu edinmiş olacaksınız. Eğer yoksa size aktaracağı becerileri veya diğer yararlarını göz önünde bulundurun. Örneğin, yasal fiyat denetçisi olarak çalıştığım işim sayesinde iletişim ve analitik becerilerinde kendimi kanıtlayabiliyorum. Bu becerilerin avukatlık için staj uygulamalarında bana oldukça yardımı dokunmuştu.

yazan: Coleen Mensa

metnin orijinali için: https://www.theguardian.com/law/2018/nov/29/can-i-hold-down-a-job-while-studying-at-law-school

Reklam