Orijinal metin için tıklayınız.

Yazan: James Sudakow

Yapay Zekanın Aldatıcı Bir Şekilde Eğlenceli Olan Yeni Olanaklarına Gamsız Bir Bakış

Kiminle konuştuğuna bağlı olarak yapay zeka hem yakın gelecekte dünyanın sonunu getireceklerine dair sizi korkutur hem de insan hayatının kalitesini arttıran olanaklarıyla heyecan uyandırır. Yapay Zeka hakkında bir sürü yanlış kanı var fakat bir çok uzman faydalarının risklerine ağır bastığı konusunda hemfikir.

Birkaç hafta önce yapay zeka dünyasında büyük bir ilerleme kaydedildi.

Yapay zeka, dünyanın en iyi poker oyuncularının bazılarıyla yüksek meblağların söz konusu olduğu bir oyunda karşılaşarak onları bir başarılı bir şekilde yendi. Birkaç başarısız girişimden sonra bu, bir yapay zekanın kazandığı ilk oyundu. Ve yapay zeka büyük kazandı.

Bunu nasıl yaptı? Kazanmanın tek yolu blöftü.

Poker oyuncusu olmayanlar için blöf, pokeri ilgi çekici kılan şeydir. Rakiplerini elinde onlardan farklı bir şeyler olduğuna ikna etmeye çalıştığın bir aldatma sanatıdır. Bu oyun düzenini ayarlayıp bilmekle alakalıdır. Böylece oyun boyunca hareketlerinizi bildiklerini düşündürterek onları aldatabilirsiniz. Diğer bir deyişle bu ne kadar iyi yalan söylediğinizle alakalıdır. (Elbette ki bu oldukça dolaylı bir anlatım.)

Mademki yapay zeka yalan söyleyebiliyor ve biz insanlardan daha iyi aldatıyor, neden bunun sebep olabileceği olasılıkları araştırmıyoruz? Eğer evrimsel maharetlerimizi bilseydim (ki muhtemelen bilmiyorum) başparmaklarımızın1 ve aldatma yeteneğimizin bizi besin zincirinin en tepesine çıkardığını düşünürdüm.

Belki de bizi tahtımızdan indirmek üzeredirler.

İlginç Ticari Olasılıklar

Aklımıza gelen ilk düşünce, biz insanların denklemden çıkması ve bu büyük sözleşmenin müzakerelerinde2 bütün ağır işlerin yapay zekalar tarafından yapılmaya bırakılması.

Her durumda kazanırdık.

Tabii ki diğer şirketler de uyanık olup kendi yapay zeka robotlarını görevde bulunmaya hazır olarak getirmeye başlayacaklardır. Sonra bu bir tür robot savaşlarına dönüşebilir. İki mekanik robotun fiziksel olarak birbirlerini kesip doğramaları yerine bilgisayar ekranları üzerinden kozlarını paylaşmalarını beklediğimiz bir savaş.

Bu muhtemelen robotların birbirlerini sopalaması kadar heyecan verici bir görsellik sunmayacaktır ama biz insanlara yoğun çalışma hayatlarımızda harcadığımız değerli vaktimizin bir kısmını geri verecektir. Belki artan vakitlerimizde poker falan oynarız. Bir yardıma ihtiyacımız olduğu çok açık.

Kaldı ki, iki yapay zekalı robotun bu münakaşanın bir parçası olmak istemeyip biz insanları kandırmak için birbirleriyle anlaşmayacaklarını hangimiz ciddi manada bilebiliriz? Bir komplo teorisyeni değilim ama bu gerçekleşebilir.

Komplo teorilerini bir tarafa bırakırsak görünüşe göre risk almaya değebilir. Özellikle de genelde hor gördüğüm bu berbat, yorucu sözleşme müzakerelerinden beni kurtaracaksa.

Peki, neden bizim için sadece sözleşme müzakeresi yapmaları amacıyla bir yapay zeka üretme konusunda kendimizi sınırlıyoruz?

Aslında işletmelerin idaresinin büyük bir bölümünü onlara bırakabilirdik. Onları satın alma ve birleştirmelerin son derece stratejik dünyasına dahil edebilirdik. Bütün şirketler bu işleri yaptırmak için YZ robotları edinir, Yapay zekalı robotlar ilişkileri inşa eder, işletme sahasında stratejik manevralar yaparlardı. Bu sırada biz insanlar Vegas’ta geziniyor olurduk.

Muhtemelen biz insanlar için olan biteni izlemesi gerçekten ilginç olurdu. YZ botlarının, onlara yalan söyleme, aldatma ve başarıya giden yola gitmelerine yardımcı olacak ittifaklar oluşturamayacağını kim söyleyebilir? Bir YZ robotu büyük iş fırsatlarına girebilmek için diğer iki YZ robotun yasal haklarını satın almayı daha büyük bir planın parçasıymış gibi gösterip onları kendisine uydurmak suretiyle blöf yapabilir.

Aslına bakarsak, bunlar kulağa bir tür insan davranışı gibi geliyor fakat bu kat kat daha etkili. Bir bakıma bu Survivor, Big Brother3 ve The Apprentice4 gibi televizyon programlarının ilginç bir birleşimi gibi hissettiriyor.

Belki yapay zeka da bir sonraki seviyede kendi programını yapar. Biz insanlar da oturup salı akşamları en iyi ve en kazançlı yapay zekalı robotun büyümekte olan emlak işinde, liderlik rolü kapmayı nihai hedef edinmiş yapay zekalı robotların birbirleriyle ittifaklar kurup bozduklarını izleriz. Zaten bu noktada bizler de böylesine büyük entrikaların içinde pek işe yaramayız.

Geleceğe dair ihtimaller nispeten kaderci olsa bile sonu gelmeyecekmiş gibi gözüküyor.

Yazısında teknoloji fütüristi olarak kaleme aldığı ilk içerik olduğunu belirten yazarımız ele aldığı konuyu da teknoloji fütüristi olarak kariyerini ilerletmeyecek zorlu bir dava olarak görüyor. Kendisinin de kabul ettiği bir gerçek ise bütün bu anlatılanların gerçek olabileceği ihtimali! Eğer kendisi geleceği düşündüğümüzden daha iyi görebilmişse, dünya üzerinde karışıklık asla bitmeyecektir demektir.

Bu çıkarıma göre hukuk 1. sınıf öğrencisi olarak sistemdeki aksaklıkların temel kaynağı olarak gördüğüm hile ve yalan konusunda pratik bir çözüm arayan bendenizi hiç de mutlu etmemiştir. Yine de henüz yolun başında olmam ve öğrendiklerimin öğrenmediklerim yanında oldukça ufak kalması beni yeni çözümlerin bulunabileceği konusunda motive etmektedir.

Sağlıcakla kalın.

Çağla ÇELİK

Dipnotlar:

  1. Başparmak: Burada kullanılan “opposable thumps” ifadesi “diğer parmakların karşısına gelecek biçimde bükülebilen baş parmak” anlamına gelir. İnsan türünü, hayvanlar alemindeki tüm diğer türlerden belirleyici biçimde ayırt etmek için seçilmiş olan karakteristik özelliklerden biridir. kaynak
  2. Sözleşme müzakeresi: Potansiyel bir ortaklık düzenlemesinin noktalarını tartışan iki veya daha fazla tarafın kanunu. Amaç, ilgili taraflar için faydalı olan bir anlaşma yapılması içindir. Tartışmalar, tüm noktalar üzerinde anlaşmaya varılıncaya kadar taraflar arasında gidip gelebilir. Son hedef, her bir taraf için hem eşit hem de adil bir anlaşmadır. kaynak
  3. Big Brother: İnsanların 100 gün boyunca bir yere bir arada yaşayıp oyunları yenip elemelerden geçerek birinci olmaya çalıştıkları yarışma programı.
  4. The Apprentice: Donald Trump’ın sunuculuğunu yaptığı, 16 yarışmacının 13 hafta boyunca iş becerilerini yarıştırıp kendilerine verilen görevleri tamamlamaya çalıştığı yarışma programı.