Karma olmayan okullarda GCSE sonuçları daha iyi ve öğrencilerle mücadele etmek daha kolay
Okulda başarılı olamayan öğrencilerin ortaokula (11 yaşından 16-18 yaşına kadar sürüyor) başladığında kız okullarına gitmelerinin meyvelerini topladığını ortaya koyan yeni araştırmaya göre, kız okullarına giden kızlar daha çabuk gelişiyor, daha iyi GCSE (İngiltere ve Galler’de ortaokul mezuniyet sınavı) notları alıyor ve eğitime devam etme oranları artıyor.
Devlet okullarında okuyan 700 bin kız öğrencinin GCSE puan analizine göre kız okullarında okuyan öğrenciler, karma okulda okuyan kız öğrencilerden istikrarlı olarak daha fazla gelişme kaydetmiş.
En düşük notları alan öğrencilerin kız okullarına başladıklarında ciddi sıçrama yaptıkları gerçeği, sonuçları yukarı çekmek için daha fazla çocuğun tek cinsiyetli okullara girip girmemesi gerektiği konusundaki tartışmayı yeniden başlatacaktır.
Kamu sektöründeki kız okullarının sayısı 1970’ den bu yana giderek düştü ve son günlerde özel sektörde de düşmeye devam ediyor çünkü gitgide aileler karma okul talep ediyor. 3.5 milyon öğrenci nüfusu varken sadece 221 bin kız öğrenci ve 160 bin erkek öğrenci kız ve erkek ortaokullarına gidebiliyor.
Araştırma, Good Schools Guide adına gerçekleştirilen, 2005 ve 2007 arasında devlet okullarındaki GCSE’ye giren kız öğrencilerinin puanını “bağlamsal katma değer” bakımından inceledi. Grammer (İngiltere’de bir çeşit ortaokul) okulları hariç tutuldu. Hükümet öğrencilerin sosyal-ekonomik geçmişini dikkate alarak, ilkokulun bitimiyle GCSE sonuçları (yani ortaokul sonu) arasındaki gösterdiği gelişimi değerlendirmek için katma değer puanlarını açıkladı.
3 dönemde kız okullarındaki GCSE’ye giren 71 bin 286 öğrenci incelendiğinde neredeyse hepsi, ilkokul puanları temel alındığında beklenenden daha iyi puan almışlar. Buna karşın, Karma okullardan sınava giren 647,942 öğrencinin %20 si beklenenden kötü puan almışlar.
Good Schools Guide editörü Janette Wallis “Birçok aile karma okulların faydalarını göz önünde bulunduruyor, kız ve erkeklerin yan yana eğitim görerek çalışma hayatına hazırlandığı gerçeği gibi. Fakat bu bulguları görmezden gelmek hata olacaktır. Biz asla böylesine bir fark göreceğimiz beklemiyorduk.” dedi.
Wallis, bu etkinin sebebinin kızların erkekler onların dikkatini çekmeden daha iyi çalışması olabileceğini söyledi ve eğitime önem veren ailelerin çocukları için fark yapacak olan kız okullarını araştırması gerektiği gerçeğini kabul etti.
Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsü araştırmacısı ve tek cinsiyetli eğitim üzerine uzmanlığı olan Alice Sullivian “Kızların tek cinsiyetli eğitimde daha fazla ilerleme kaydetmesi çok enterasan. Yığınla delile göre kızlar tek cinsiyetli ortamlarda daha başarılı oluyorlar” dedi.
Ancak diğer önde gelen akademisyenler bu araştırmanın çelişkili olduğunu söyledi. Buckingham Üniversitesi Eğitim Bölümü Başkanı Alan Smithers “ Bu konuyla ilgilenen herkesin bildiği gibi bizde biliyoruz ki; sınav başarısı ile ilgili temel değişkenler öğrencinin karakteri, sosyal geçmişi ve öğretmeninin kalitesidir. Sınıftaki cinsiyetin buna etki etmesi için çok küçük bir boşluk var. Eğer görünüşte bir etkisi varsa, bu çocuğunun kız okulunda okumasını isteyen ailenin arzusu gibi diğer faktörlerle ilgilidir. Eğer bu (araştırmanın öne sürdüğü düşünce) doğruysa, fikrimiz değişecektir.
Kettering’deki Southfiled Kız Okulu’nun müdürü Sue Donford “ Bu kızların gelişme biçimine güven meselesidir. Bir kız okulunun her şeyde, Matematik, Fen, Fizik, çok iyi olması pek hoş. Kimse size “Niçin erkek işi yapıyorsun” diye sormuyor. Özgüven eksikliği bulunan kızlar, kız okullarında daha çok gelişme kaydediyorlar. Çekişen ve dikkat dağıtan erkek öğrencilerimiz yok, bu sebeple kızlar hakkını vererek çalışabiliyorlar.” dedi.
Kaynak: https://www.theguardian.com/education/2009/mar/18/secondary-schools-girls-gcse-results