BBC anketine göre İngiltere’de çalışan kadınların yarısı, erkeklerin ise beşte biri işteyken cinsel tacize maruz kalmış durumda.

Tacize uğradığını söyleyen kadınların (anketöre) %63’ ü, erkeklerin ise %79’ u bu olayı gizli tuttuğunu söylüyor.

The ComRes firmasının BBC adına yaptığı bu ankette 2 bin kişi ile canlı olarak görüşüldü.

Birçok cinsel taciz olayının su yüzüne çıkmasına sebep olan Harvey Weinstein’ e taciz suçlamasının ardından bu anketin yapılmasına karar verildi.

Bir süredir bu dünya çapındaki problemin büyüklüğünü göstermek için, çalışırken tacize uğrayan kadın ver erkekler yaşadıklarını “me too” etiketiyle sosyal medya da anlatıyorlar.

Harvey Weinsten’e cinsel saldırı ve tecavüz suçlamalarının sayısı sayı Angelione Jolie, Gwyneth Paltrow ve Rose McGowan da dahil olmak üzere iki düzineyi geçti.

Hollywood yapımcısı, girdiği cinsel ilişkilerin rızaya dayalı olduğu konusunda ısrar ediyor.

BBC Radio 5’in yüz yüze yapılan anketinde kadın katılımcıların %53’ü, erkek katılımcıların %20’si işte veya çalışma yerinde sözlü tacizden tutunda bizzat cinsel saldırıya a kadar tacize uğradıklarını söylediler.

Anketin yapılanların %15’inden çoğu uygunsuz şakalara veya “takılma”lara ve yaklaşık yedide biri münasebetsiz “ellemelere” maruz kalmış.

Anket, cinsel tacize maruz kalanların onda birinin tecavüze uğradıklarını söylüyor.

Erkeklerden çok kadınlar (%30’a %12) bir patron veya müdür tarafından hedef olmuş ve cinsel tacize maruz kalan kadınların onda biri işi bıraktığını söylüyor.

aid1319598-v4-728px-Prevent-Sexual-Harassment-Step-1-Version-3

Cambridge Üniversitesi’nden Sarah Killcoyne The BBC News’e, henüz öğrenciyken iki defa cinsel saldırıya uğradığını söyledi. İlki henüz küçük iken okul öğretmeninden, diğeri ise üniversitede bir profesörden.

“O insanları etrafını yırtıcı hayvanlar sarmış halde görmek isterdim. Belki böyle onları durdurabiliriz.”

“İğrenç ve Rahatsız Edici”

İsmini vermek istemeyen bir erkek, kadın patronu tarafından tacize uğradığını söyledi.

“Sürekli dış görünüşüme ve giyinişime dair yorumlar yapardı. Mesela kıllı göğsümden bahseder ve bir kadında neyi beğendimi sorardı.”

“Diğer bayan iş arkadaşlarım bunlara gülüp geçerdi fakat bende iğrenç ve rahatsız edici bir his bırakıyordu.”

“Bu bende bunalıma girmeme sebep oldu ve özgüven sorunu yaşadım.”

Henry Weinstein iddialarının ortaya çıkmasından beri, kamuoyunca tanın birçok isim sosyal medyayı kullanarak cinsel saldırı problemini vurguladı. Bazıları yaşadıklarının detaylarını anlattı.

“Korkudan Felç Oldum”

Milletvekilleri Jess Phillips ve Mary Creagh, tacize uğrayanların yaşadıklarını anlatmaya cesaret bulması için kendi yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştılar.

Jess Phillips Hanım, bir partide uyandıktan sonra patronunun, Jess’in kemerini pantolonuna geçirirken gördüğünde adeta korkudan felç geçirdiği talihsiz tecrübesini The London Evening Standard’a anlattı.

Creagh Hanım, okulda yakala-öp oyununu oynarken 12 erkek çocuk (kendisinden büyük) tarafından cinsel saldırıya uğradığında sadece 7 yaşında olduğunu söyledi.

BBC anketinin verileri ,  çalışan kadınların işte iken yarısından fazlasının cinsel tacize uğradığını ve çoğu mağdurenin bunu gizli tuttuğunu öne süren geçtiğimiz yıl yayınlanmış TUC yapımı anketle uyuşuyor.

Şikayetler Az

Exeter Üniversitesi’nde sosyal ve örgütsel psikoloji profesörü olan Manuela Barreto BBC’ye, insanların maruz kaldıkları cinsel tacizleri bir dizi sebepten dolayı ihbar etmediklerini söyledi.

İnsanların bunu zekice bir şaka veya “espiri anlayışı” olarak değerlendirme ihtimali var.

Bununla birlikte olay medyaya düştüğünde işler değişiyor. Barreto “Bu cinsel tacizin niteliğini tespit etmeyi ve anlamayı kolaylaştırıyor” dedi.

“Bu (Medyaya düşmesi) meselenin ciddi olduğu ve dışarıda bunu buna karşı olan bir çok insan olduğu mesajını veriyor.”

#MeToo Trendi

Aktivist Tarana Burke ilk Me Too (Ben de) kampanyasının kurucusudur. (Temel haklardan yoksun topluluklardaki cinsel taciz, saldırı ve istismara karşı “empatiyle destek vermek” i için 10 yıl önce Amerika’da başlatılmıştı)

Burke, 5 Live’ a cinsel tacizle mücadele samimi bir değişim ivmesi olduğunu hissettiğini söyledi.

“Gördüklerime, duyduklarıma ve insanlardan gelen büyük desteğe dayanarak (tacizlere tepkinin) bitecek gibi görünmediğini söyleyebilirim.

“Benim nihai amacım bunun sözde kalmamasından ve somut adımlar atıldığından emin olmak ve biz sesimiz duyulana kadar, kayda değer bir şey yapılana kadar sesimizi yükseltmeye, onları akamete uğratmaya yaşadıklarımızı anlatmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: http://www.bbc.com/news/uk-41741615