Her mezun üniversiteden sonra bu yedi durumla karşılaşabilir. Tesco’daki kasiyer için sağlam bir cevabınız olduğundan emin olun.
Üç yıl oldukça yorucu çalışmalar yaptıktan sonra lisans diplomasını almaya hak kazandım.Ondan sonra öncelikle kendime Almanya’da bir ay tatil armağan ettim,yeni amaçlar aradım, ekstra olarak ne iş yapabileceğimi düşündüm ve şu an bir iş başvurusu yazıyorum.
Mezuniyet sonrası bu dönemde, mezuniyet deneyimiyle ortak olduğunu düşündüğüm bu yedi anı yaşadım. Biliyorsun üniversite mezunuysan…
1)Hiçbir zaman ders çalışmak zorunda olmadığını fark edeceksin.
Sabah 09.00 dersi , beş ödev, iki sınav ve onlarla birlikte gelen tüm stresler olmaksızın uyanabilmek çok güzel. Ancak, mezuniyet sonrası 2. haftaya isabet eden yedi sabah, kendinize “Ben ne için çalışıyorum ?” sorusunu soruyorsunuz.
Kimse bize gümüş bir tabakta güzel bir iş sunmaz.Bu sorunu çözmek için, daha uzun vadeli bir hedef belirleyin- sabahlarınıza bir anlam katacaktır.
2)Kendinize odaklanmanız için zamanınız var.
Bu bunalım durumunun avantajları da vardır.Başlangıçta gelecek vaat eden bir işe başvurma ihtiyacı hissedebilirsiniz ancak bu, dans derslerine katılmamanız ya da spor salonunda ekstra egzersiz programına başlamamanız veya günlük gazete makaleleri ön planda olduğu için toz toplayan o muhteşem kitabı okumamanız anlamına gelmiyor.
Zamanınızı boşa harcıyor gibi hissedebilirsiniz ancak hiç bir düşünce doğrulardan bu kadar uzak olamaz.O anları hesaplamanıza rağmen bir daha bulamayabilirsiniz.
3)Kariyeriniz için önemli bağlantılar oluşturabilecek insanları facebook’tan aramaya başlıyorsunuz.
Üniversite yıllarınızda kurduğunuz ilişkiler önemlidir.Üniversiteden mezun olmak, liseyi tamamlamak ve karşınıza çıkan her sinir bozucu çocuğa elveda demekle aynı şey değildir.Günlük iletişiminizi azaltmaktan çekinmeyin ancak insanların sosyal medya hesabınızda bulunmasına izin verin.Bu sayede kariyer tavsiyesi alabileceğiniz ve bu konuda bağlantı kurabileceğiniz bir arkadaşınız daima olacaktır.
Bununla birlikte, büyümenizi Facebook veya Instagram akışınızdaki kişilerinkiyle karşılaştırmayın.Sosyal medya, hayatlarımızın düzenlenmiş bir kesitidir ve çoğu insan başarısızlıklarını değil de başarılı olduğu zamanlarını paylaşır.İşte bu yüzden bunun yerine kendi hedef ve isteklerinize odaklanın.
İşverenler tarafından seçilen en iyi üniversiteler:
Almanya’daki en iyi üniversiteler
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en iyi üniversiteler
İngiltere’deki en iyi üniversiteler
Kanada’daki en iyi üniversiteler
Hollanda’daki en iyi üniversiteler
Fransa’daki en iyi üniversiteler
4)Yaşlandığını hissediyorsun.
21 yaşındayım ve iki ayda iki yıl yaşlandığımı hissediyorum-şaka değil çok ciddiyim.Üniversiteden mezun olduktan sonra yetişkin bireyler olarak beş yıl ya da daha kısa bir sürede mesleki kariyerimizi başlatmak, üst düzey yönetici pozisyonlarını değerlendirebilmek için kendimizi tamamen bu işe verip çalışmaya başlıyoruz.
Bir arkadaşım 24 yaşındayken mezun olmuş bir arkadaşım da 30 yaşında mezun oldu. Yaşlı değilsiniz. Hala geride kaldığınızı düşünüyorsanız, son cümlelerimi tekrar okuyun.
5)Akrabalarınız türlü türlü baskılar yapmaya başlar.
Bu diploma için çok miktarda para ve emek harcadınız.Yarı zamanlı çalışmanızın devamı için bu diplomanın gerekli olması akrabalarınızın anlayabileceği bir şey değildir.
Yeni bir başlangıç yaptığınız için başarılı ve finansal olarak kendi ayakları üzerinde durma beklentisi kesinlikle gerçekçi değildir.Bu baskıyı ayağa kaldırmaktan korkmayın.Onlara beklentilerinin karşılanmayacağını söyleyin.
6)Yabancılar size gelecek planlarınızı soracak.
Tesco’daki kasiyer bana üniversiteden sonra ki planlarımı sordu.’’Hiçbir fikrim yok’’ diye bağırmak istedim.Bunun yerine tatlı bir şekilde ‘’Mezun olduğum alanda çalışmak istiyorum ve mümkün olan en kısa sürede kendi alanımla ilgili işler yapmaya başlayacağım.’’yazdım.
Dürüst olmak gerekirse kendinizi nereye götürmek istediğinizi bilmek zorunda değilsiniz.Bunu belirlemek için önünüzde kocaman bir hayat var.Seçeneklerinizi bir veya iki diye numaralandırın bu önceliklerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.Ve sonra meraklı olan her ruha mezuniyet sonrası boş bir yılınız olacağını söylemekten çekinmeyin.
7)Kendi yaşam tarzınızı tasarlayın.
Hayatınızda gerçekten ne istediğinize karar verecek kadar cesur olun ve vizyonunuzun toplumun normlarına aykırı olduğunu düşünüyorsanız, bu normların taşlarla oyulmadığını unutmayın.
Belki de kariyer hedeflerine ve kazançlarına çok az değer veren, aile odaklı birisinizdir. Belki kendinizi 10 yıl içinde kendi şirketinizin CEO’su olarak görüyorsunuzdur. Belki de bir süre daha eğitim almanın sizin için doğru yol olduğunu düşünüyorsunuzdur.
Her ne düşünüyorsanız sizi en mutlu edecek yolu seçmeyi unutmayın !
Kaynak: timeshighereducation