Kaynak: Investopedia

Bitcoin sisteminin dünyanın önde gelen sanal, merkezi bir kontrol mekanizması bulunmayan para birimi olarak popülaritesi arttı. Bununla birlikte, gerçek para birimlerine olası etkileri, vergi etkileri, dolandırıcılık ve cezai kullanım potansiyeli hakkında endişeler de artış gösterdi.

Bu, birçok ülkenin Bitcoin kullanımına ilişkin mevzuat yayınlamasına neden oldu. Bitcoin’i mevzuata taşıyan dünyanın önde gelen ülkelerine göz atalım.

Avustralya

Avustralya Bitcoin Bankası’nın Ekim 2013’te hacklenmesi, 1 milyon $ ‘ın üzerinde Bitcoins kaybına yol açtı ve bu Avustralya’da Bitcoins’ten doğan güvenlik endişelerine sebep oldu. Avustralya Merkez Bankası ve Avustralya Vergi Dairesi, sanal para biriminden herhangi bir ticari işlemle aynı şekilde vergi alacaklarını belirtti.

Bangladeş

Bangladeş Merkez Bankası 2014 yılında Bitcoin’de dahil olmak üzere sanal para birimlerinin kullanılmasını Para Aklamayla Mücadele Kanunu’na cezalandırılabilir suç olarak ekledi.

Brezilya

Elektronik para birimleri ve ödeme sistemlerinin oluşturulması ile ilgili kanun çıkaran az sayıdaki ülkeden biridir fakat Bitcoins’e yönelik böyle bir yasaklama yapmamıştır.

Bolivya

Bolivya Merkez Bankası (BCB) şirketlerin kripto para birimi olan Bitcoin aracılığıyla vergi kaçakçılığı yapabileceği gerekçesiyle kullanımını yasaklamıştır.

Kanada

Bitcoin’in yasal para birimi olarak kabul edilmesini öngören herhangi bir düzenleme yoktur. Kanada Gelir Dairesi, Bitcoin’den Takas ve Spekülatif İşlemlere uyguladığı gibi vergi almayı planlıyor.

Çin

Çin, Bitcoin kullanımını açık bir şekilde kısıtlayan, finansal kurumların ve bankaların Bitcoins’de alışveriş yapmasını yasaklayan az sayıdaki ülkeden biridir. Çin Merkez Bankası tarafından Aralık 2013’te yaptığı bir açıklamada, Bitcoin i “Sanal Mal” olarak adlandırdı ve bir para birimi olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Ekvador

Ekvator, Bitcoin’i yasaklamış ve bunun yerine, Ekvator Merkez Bankası tarafından desteklenecek yeni bir para birimi ve elektronik para sistemi yaratmayı tercih etmiştir.

Avrupa Birliği

Bitcoin’in sınıflandırılması konusunda Avrupa Birliği’nde önemli bir tartışma olmuştur. 2012’nin Ekim ayında yayınlanan Avrupa Merkez Bankası’nın sanal para birimi programları hakkındaki raporu, mevcut AB yasaları uyarınca Bitcoins’in yasallığına değiniyor. Avrupa Bankacılık Komitesi, hakkında düzenleme bulunmayan Bitcoin’in kullanılmasının riskleriyle ilgili uyarıda bulundu.

Finlandiya

Finlandiya’da Bitcoins gibi sanal para birimlerinin kullanımı ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlar Vero Skatt (Finlandiya Vergi Dairesi) tarafından belirlenmiş düzenlemelerdir. Bitcoins işlemleriyle elde edilen kazançlar, sermaye kazancı vergisine tabidir.

Hong Kong

Hong Kong’da Bitcoins veya diğer sanal para birimlerinin kullanımını doğrudan düzenleyen bir kanun yoktur. Ancak hükümet, kara paranın aklanması ve dolandırıcılık gibi kanunsuz faaliyetlerde kullanılmasını yasaklamak için Bitcoin kullanımını yakından izlemektedir.

Hindistan

Hindistan’da Bitcoin kullanımını düzenleyen ya da yasaklayan açık bir düzenleme yoktur. Bununla birlikte, Hindistan Merkez Bankası (RBI) Hindistan’ın en büyük Bitcoin Ticaret Platformu’nu kara para aklama ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek kapatmıştır.

İsrail

İsrail Vergi Dairesi, Bitcoin ticareti ile elde edilen kazançlardan vergi almayı planlıyor. İsrail bankalarında yapılan Bitcoins ödemelerine gasp talebinde bulunduğu bile görülüyor.

Kırgızistan

Kırgızistan Merkez Bankası – Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası, merkezileşmemenin, para biriminin riskli niteliğinin ve hukuki eksiklikler gerekçesiyle dijital para birimleri ve Bitcoins kullanımını yasaklamıştır.

Rusya

Rusya’nın merkez bankası olan Rusya Bankası, Bitcoin’i kara para aklama ve terörist faaliyetlerin finansmanı için kullanılabilecek para alternatifi olarak görüyor. Dolayısıyla, Rusya Federasyonu Bitcoin kullanımını yasaklamıştır.

Tayvan

Tayvan’ın sermaye piyasası regülatörü Mali Denetim Komisyonu, Bitcoin’in dalgalı ve spekülatif yapısı üzerine endişelerini dile getirdi ve bunun sonucunda Tayvan’da Bitcoins ATM’leri kurulmasına karşı çıktı.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta şuanda Bitcoin’le alakalı bir yasak bulunmamaktadır. Bitcoin ticareti yoluyla yapılan kâr veya zararlar için sermaye kazançları vergisi uygulanırken, Bitcoins karşılığında satılan mallar için de KDV uygulanır.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, belki de Bitcoin gibi sanal para birimleri karşısında tüm ulusların en misafirperveridir. Bitcoins’le ilgili hiçbir düzenleme mevcut değildir. Buna rağmen pek çok yeni kanun Bitcoin kullanımına bir çerçeve çizmektedir.

Sonuç

Dünyadaki çeşitli ülkelerdeki Bitcoin düzenlemelerinden görülebileceği gibi, Bitcoin para biriminin yenilikçi yönlerini zayıflatmadan güvenlik kaygılarına yönelik kapsamlı bir düzenleyici çerçeve geliştirmeye nasıl devam edeceği konusunda net bir mutabakat mevcut değildir.

Çeviren: Halit Karamahmutoğlu