Hollanda’da sadece birkaç yüz Müslüman kadın peçe veya çarşaf giyiyor.
KAYNAK: independent
Hollanda milletvekilleri , okullar, hastaneler ve toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere kamuya açık yerlerde yüzü tamamen kapatan peçelerle birlikte çarşaf giymenin kısmi bir şekilde yasak oluşunu tartıştı.
İçişleri bakanı Ronald Plasterk, yasayı “tarafsız din” kavramının bir gereği olarak nitelendirdi ancak burka ve peçe giyen insanlar hakkındaki tartışmanın halka açık olduğunu söyledi.
Önerge, geçen yıl Lahey’de oturan bir kabinede Hollanda hükümeti tarafından onaylandı ancak Çarşamba günü milletvekilleri tarafından görüşülecek.
Önergenin kayak maskeleri ve kasklar da dahil olmak üzere tüm yüz kaplamalarına uygulanacağı ve halka açık sokaklarda uygulanmayacağı söyleniyor.
Plastek, mevzuatın Fransa ve Belçika gibi ülkelerde uygulanan ileri düzeydeki yasaklara kadar gitmeyeceğini söyledi.
Hollanda gibi özgür bir ülkede insanların istedikleri takdirde yüzleri örtülü olarak sokağa çıkabileceklerine , ancak hükümet binalarında ,hastaneler ve okullar gibi sağlık ve eğitim ortamlarında insanların birbirinin yüzüne bakmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Öneri Hollanda’da sadece birkaç yüz Müslüman kadın peçe veya tam burka giydiği için nispeten az insanı etkileyecek, ancak ardışık hükümetler halen peçeyi yasaklamaya çalışıyorlar.
Önceki raporlar, önerilen yasayı çiğneyenin yakalanması halinde 405 € (344 £) kadar para cezasına çarptırılabileceğini gözler önüne serdi.
Milletvekillerinin konuyla ilgili ne zaman oy vereceğini henüz belli değil. Yasalar Parlamentonun alt meclisini geçmeli, daha sonra yasaya başlamadan önce Senato tarafından onaylanmalıdır.
Tartışma sırasında, tam yüzlü çarşaflar giyen küçük bir grup insan yasa tartışmalarını genel galeriden izledi.Bağımsız milletvekili Jacques Monasch, burka’yı “kadınların ezilmişliğinin sembolü” olarak nitelendirdi ve galerideki burkinili seyircilerin varlığına karşı çıktı.
Merkezci D66 partisinin Fatma Koser Kaya, yasayı gereksiz bulduğunu çünkü Hollanda’daki birçok kurumun, bazı durumlarda kadınların burkaları ve peçeleri giymesini önlemek için zaten bağımsız yetkileri olduğunun altını önemle çizdi.
“Bugün neyi yasaklıyoruz?” diye sordu. “Bu sembolik bir kanun yapımı […] çünkü pratikte zaten gerçekleşiyor.”
Birkaç Avrupa ülkesinde yeni burka yasakları ihtimalleri üzerine tartışmalar sürüyor. Almanya bazı hamleler yapmayı düşünüyor, Barselona bazı kamusal alanlarda burka giymeyi yasakladı, Norveç de okullarda ve üniversitelerde burkaları yasaklamak için kendince önlemler aldı.
İsviçre , eylül ayında siyasetçiler taslak halinde olan tasarıyı yalnızca bir oyla kabul ettikten sonra ülke çapında bir burka yasağı koymaya bir adım daha yaklaştı.
Bulgaristan kamuya açık alanlarda yüzü örten peçe tarzı giysileri giymeyi kadınlara yasaklayan ,bu yasağa uymadığı takdirde yaptırım olarak sosyal güvenlik yardımlarının kesilmesinin yanı sıra 770 € ‘ya (665 TL) kadar para cezası ile cezalandıran zorlu yasaları Ekim ayında uygulamaya koydu.
Diğer bazı ülkeler, ABD, Avustralya ve Hindistan da dahil olmak üzere bazı durumlarda dini kıyafetler veya semboller giyme hakkını kısıtlıyor.
YouGov tarafından yapılan bir anket , İngiliz kamuoyunun ikiden fazla tolerans gösterilmeyecek şekilde evrensel bir yasak koyulmasını istediklerini gözler önüne serdi.
(Londra’daki burkini yasaklarına karşı eylemler.)
Fransa’da tesettür mayo yasaklarıyla ilgili Rivera tatil beldesi tarafından getirilen bazı davalar halen devam ediyor.- birkaç Müslüman kadının gövde ve saçları kaplamak için mayo giymesiyle dava başlıyor.-
Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi olan Devlet Konseyi, ilk yasaklardan birini yasa dışı karar verdiği gerekçesiyle bozarak ulusal bir emsal oluşturdu ancak buna rağmen bazı durumlarda alt mahkemelerdeki hakimler yönetmeliği onadı.
Çeviren: Esra BAŞTAN