centralline-0

Kaynak: indy100.com

Bu bir AB hukuku olabilir diye Leave Voter’lar (Britanyanın AB den ayrılmasını destekleyen bir kampanya grubu) post-Brexit’i tutuyorlar.

Bu  dava hakkında  birçok insan muhtemelen hiçbir şey bilmiyor, Avrupa Yüksek Mahkemesi ,-Avrupa Adalet Divanı(AAD)-tatilde hasta olan işçilerin işverenlerinden hasta sayıldıkları gün kadar yıllık izin talep edebileceğine yasal olarak hükmetti.Ayrıca işe sabah gelirken yada işten akşam çıktıktan sonra yolda geçirilen zamanı iş mesaisinden sayılması gerektiğini kanun kapsamına aldı.

Avrupa Adalet Divanı ofiste sabit olarak çalışanlar dışındaki işçilerin yolda geçen zamanları için ücret talep edebileceklerini söyledi ancak  mevcut durum bunu talep edebilmek için yeterince elverişli değil.Bu demek oluyor ki  örneğin, elektrikçiler, tesisatçılar, bakım çalışanları ve satış temsilcileri gibi işçi çalıştıran firmalar  eğer onların ofisini bırakmak isterseniz Avrupa Birliği çalışma saati düzenlemelerini ihlal ediyor.Dolayısıyla işçiler bu hakkını kullanamıyor.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği’nin Çalışma Süresi Direktifi’nin  işçilerin ‘’sağlıklarını ve güvenliklerini’’ koruduğunu söyledi. Mahkeme bu kararı İspanya da ki güvenlik sistemleri şirketi olan Tyco şirketiyle ilgili bir davada aldı.

Mahkeme kararında şunlar yer aldı:

‘’İşverenlerin  işçilerin istekleri olmaksızın yerel ofisleri kaldırma kararları doğrudan doğruya işçilerin evlerinden çıkış ve evlerine dönüş seyahatlerini etkiliyor.’’

Hastalık ödeneğine gelince? Arka planın da Francisco Pereda davası var, Meclis Madrid de çalışıyor.

Pereda bir aylık tatiline başlamadan hemen önce bir kaza geçirdi ve yaralandı.

Bunun üzerine  yıllık izninin  daha ileri bir tarihe alınmasını istediyse de   Madrid Movilidad şirketi  tarafından kabul edilmemişti.Durum böyle olunca Pereda hakkını aramak için şirket hakkında yasal işlem başlattı ve şirketi dava etti.

Avrupa Birliği Mahkemesi, Pereda’yı haklı buldu ve tatilinin daha ileri bir tarihe alınmasına izin verilmesi gerektiğine şirketin bunu reddetme gibi bir hakkının olmadığına ve izinin bir sonraki yıla aktarılması gerektiğine hükmetti.

Kamu sektörünün en büyük sendikası olan Unison ise, 2009 kararını destekledi.

Guardian’a konuşan UNİSON temsilcileri şunları söyledi: “Çalışanlar hastaysa, çok açık bir şekilde tatil yapmıyorlar demektir.’’

‘’Çalışanların  kararlaştırılan izin günlerini sağlıklarına kavuşunca alabilmeleri gerekir.”

Buna rağmen iş hukukunun önde gelen uzmanları çalışanların bu durumu suistimal edip  hastaymış gibi yapıp fazladan tatil isteyebileceklerini söyledi.

İngiliz Sanayi Birliği’nin İnsan Kaynakları İdaresi Müdürü Katja Hall, Telegraph’a ‘Çoğu firmanın zaten sağduyulu ve anlayışlı bir yaklaşım izlediğini ‘ söyledi.

Ve ‘’Çalışanlara tatil izinlerinin hastalık izinlerine çevirme hakkı tanınmasının suistimale çok açık’’ olduğunu belirtti.

Bir hukuk firması olan Eversheds’in ortağı bu söylenenlere katılıyor ve Guardian’a konuşmasına şunları ekliyor:

“Suistimal tehlikesi çok net görülüyor, bir çalışan bir çok yıllık izninde hasta olduğunu öne sürerek elde ettiği hakkı arttırabilir.”

‘’Buna rağmen birçok işveren de çalışanının tatilde hasta olmasına ‘kötü şans’ olarak baktığını  söylüyor.’’

Ama şunu da söylemek gerekir ki daha önceden hastalık durumunda yapılacak olanlarla ilgili bir sözleşme yapmışsanız ekstra izin istemek sizin hakkınız değil.

Kanun çalışanın hastalığını, sakatlığını veya rahatsızlığını izin günlerinden ne kadar önce belirtmesi gerektiği konusunda veya hasta olan işçinin ne tür bir kanıt getirmesi noktasında net bir düzenleme yapmıyor.

Sadece ”işçi yıllık iznini hastalık zamanında almak istemiyorsa bu iznin ona farklı bir zaman diliminde verilmesi gerekir ” tarzında genel hatlarıyla çiziliyor.

Az yada çok yorum yapılarak ‘’İşçiler için Avrupa Çalışma Süresi Direktifi’’ saatleri zaten tüm Birleşik Krallık kamu ve özel sektörü genelinde geçerlidir.

Pek tabii Avrupa’da görev yapan işveren temsilcileri konu hakkında pek mutlu görünmüyorlar.

Küçük İşletmeler Federasyonu (FSB) ise sonuçlarının ‘’son derece zararlı’’ olabileceğini söylüyor.

Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) (ingilteredeki insan kaynakları organizasyonu) ‘’ kararın  gerçek dünyadan ayrı bir durumda’’ olduğunu söyledi.

Ayrılıktan bahsetmişken mahkeme kararı ,yada Avrupa işçi direktifinin Brexit’ten sonra geçerli olup olmayacağı hala belirsizlik içerisinde.

Labour bu hafta Britanyanın AB’den ayrılması planıyla  ilgili 170 soruyu Theresa May’a yöneltti.

İşçi partisinin Shadow kabinesinin dış işleri bakanı ve Shadow’un Brexit sekreteri tarafından oluşturulan liste Brexit sekreteri  David Davis’e gönderildi.

Muhafazakar temsilcinin resmi yanıtı ne oldu? Müzakerelerde çalışma saatinin yorumlanmasının ulusal çıkarlarla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Çeviren :Esra BAŞTAN