KAYNAK: RightsInfo
Bugün ( 8 Eylül ) Uluslararası Okur-Yazarlık Günü ve RightsInfo bu günü bazı muhteşem insan hakları kitaplarını vurgulayarak kutlamaktadır.
Bu bölüm bizim “İnsan Hakları Okuma” serimizde üçüncü bölüm ( birinci ve ikinci bölümü gör ) ve bu bölümde biz kadın yazarlara odaklanacağız. Aşağıdaki tavsiyeler Twitter’daki takipçilerimiz sayesinde..
Ve bu listeye de favorilerimden birini almaya karşı koyamadım.
1- A Vindication of the Rights of Women by Mary Wollstonecraft ( Kadın Haklarının Müdaafası – Mary Wollstonecraft )
United Kingdom’da doğmuş ve büyümüş olan Mary Wollstonecraft 18.Yüzyılın önemli feminist yazarlarından biridir. O, kadınların oy kullanabildiği, üniversiteye gidebildiği ve kendi mülklerini edinebildiği zamandan uzun süre önce kadın haklarını savunmaktaydı.
A Vindication of the Rights of Women , kadınların erkeklerle aynı temel haklara sahip olması ve onların bu toplumdaki yetersiz pozisyonlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Biz bu kitabın yazıldığı 1790’lardan beri uzun bir yol katettik ancak hala almamız gereken yollar var. ( Eşitsizlik hakkındaki postlarımızı burada ve burada gör )
2- Not The Marrying Kind by Nicola Barker ( Evlenilmeyecek Biri – Nicola Barker )
Dr Nicola Barker bir yazar ve aynı zamanda Kent Hukuk Fakültesi’nde ( Kent Law School ) aile ve kamu hukukunda kıdemli bir okutmandır. O sıklıkla, evlilikler ve evlenmeden birlikte yaşamak hakkında yazmaktadır.
Not The Marrying Kind: A Feminist Critique of Same- Sex Marriage ( Evlenilmeyecek Biri: Eşcinsel Evliliklerine Feminist Bir Eleştiri ) evlilik kurumunda ‘özgünlük’ fikrinde görünmektedir. Evliliğin doğuştan ataerkil olmasına rağmen, hukuk bu özgünlük fikrini desteklemektedir. Barker’a göre eğer eşcinsel evlilikler evlilik modeli içeriğine uyarsa kabul edilebilir. Ancak kabul edildikten sonra daha eşitlikçi bir sonuç olan bu model için zorlu bir yolu şart koşabilir.
United Kingdom’daki eşcinsel evlilikler için farklı bir bakış açısı sağlayan bölümü gör
3- Who Believes in Human Rights? By Marie – Benedicte Dembour ( İnsan Haklarına Kim İnanır – Marie Benedicte Dembour )
Marie Benedicte Dembour Brighton Üniversitesi’nde professör olarak çalışmaktadır. O yazılı eserlerindeki ilham için bir profesör olarak kendi deneyimlerini kullanan insan hakları avukatıdır.
Who Believes in Human Rights?: Reflections on the European Convention ( İnsan Haklarına Kim İnanır?: Avrupa Sözleşmesine Yansımaları ) farklı insan hakları teorileri aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini (ECHR) ve içtihatları sorgulamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hakkında daha fazlasını öğrenmek için tıklayınız
4- Paradise by Toni Morrison ( Cennet – Toni Morrison )
Pulitzer Ödülü kazanmış olan Amerikan yazar Toni Morrison bir edebi simge olarak görülmektedir. O, Black Amerika’yı tasvir eden siyasi suçlu hikayeleri yazmaktadır.
Paradise, Morrison’un Beloved ve Jazz’ı içeren üçlemesinin üçüncü romanıdır. Bu kitap toplumsal gerilimin temelindeki kölelik, zulüm, ırkçlık ve cinsiyete dayalı şiddeti içeren pek çok adaletsizliği içermektedir.
5- Infidel by Ayaan Hirsi Ali ( Kafir – Ayaan Hirsi Ali )
Ayaan Hirsi Ali Somali’de doğmuş, Hollanda’dan sığınma talep etmiş ve şu an Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan feminist bir avukattır. O kadın sünnetine (Female Genital Mutilation – FGM) karşı çok fazla mücadele vermektedir.
İnfidel zoraki evlilikleri, açlığı, çatışmayı ve sürgünleri betimleyerek Hirsi Ali’nin hayat hikayesini anlatmaktadır. Bu roman, Ali’nin kadınların haklarını arttırmak için İslam reformu ihtiyacı hakkındaki yorumları nedeniyle tartışma yaratmıştır.
Kadın sünneti (FGM) kurbanlarını korumak zorunda olduğumuz hakkındaki bölümü gör
6- A Problem from Hell by Samantha Power ( Cehennemden Gelen Sorun – Samantha Power )
Samantha Power Amerikalı bir diplomat ve şu anda Birleşik Devletlerde ABD Büyükelçisi olarak çalışmaktadır. Eski Yugoslavyadaki savaşta bir savaş gazetecisi olan Samantha Power, uluslararası insan hakları için mücadele vermekte olup, uluslararası çatışma üzerinde uzmanlaşmıştır.
A Problem from Hell: America and the Age of Genocide (Cehennemden Gelen Sorun: Amerika ve Soykırım Çağı) askeri müdahaleye karşı eylemsizlik açısından ABD’nin soykırıma karşı tutumuna yönelik bir eleştiridir. Kitap Kamboçya, Irak, Bosna, Ruanda ve Kosovadaki soykırımlara odaklanmaktadır.
7- Do No Harm by Mary B. Anderson ( Zararsız – Mary B. Anderson )
Mary B. Anderson Amerikalı bir ekonomisttir. O insani yardım ve cinsiyet meseleleri hakkındaki pek çok kitabın yazarıdır. Bu kitapta Anderson, ” -hayat kurtarmada, ızdırabı hafifletmekte ve sürdürülebilir kalkınmayı ileriye taşımakta da etkili- uluslararası yardımı göstermek ve genellikle çatışma grupları arasındaki bölünmeleri kuvvetlendirmek için savaş mağlubu toplumlardaki pek çok yardım kuruluşunun deneyimlerini aktarmaktadır. Fakat daha da önemlisi Anderson, yardımlara yeni yaklaşım yollarını işaret eden yaratıcı programların umut vadeden kanıtlarını sunmaktadır. Hedefledikleri menfaati sağlarken zarara sebep olmasın diye yardım programlarının yeniden tasarımı gerektiğini, aslında toplumları savaştan kurtaran işlemleri destekleyen yardım görevlileri için pek çok fırsatın da bulunduğunu iddia etmektedir.” (Lynne Rienner Yayıncıları)
Bunlar sadece bir kaç tavsiye. Daha fazlası için tıklayın.
Özgürce yorum yapabilir ve bu listeye başka öneriler ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte keyifli okumalar diler ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Çeviren: Nagihan Tandoğan