Kaynak: theguardian
Bir retweet (twitter’da bir kişinin yazdığı bir şeyi kendi “tweet”i (mesajı) olarak göndermek) seni mahkemeye düşürebilir. Ödünç alınmış bir fotoğraf telif hakkını ihlal edebilir. Burada, hukuk öğrencileri sosyal medyanın güvenli bir şekilde nasıl kullanıldığını açıklıyor.
Sosyal medya, öğrenci yaşamının neredeyse her alanına girdi. 18-25 yaş grubu, sosyal medyada en aktif nüfus ve mezun istihdam ekipleri yeni yetenek bulmak için Twitter’ı sıklıkla kullanıyor.
Hepimiz yetersiz bir şekilde değerlendirilen posta veya mesajların önemli kişisel etkilerinin olduğunu biliyoruz fakat daha az genç insan sosyal medya kullanımını düzenleyen yasaların farkında. Bilgisizlik, mahkemede bir savunma değildir, işte burada soluğu sanık yerinde almanızı önlemeye yardımcı olan şartlar var.
Tweet atmadan önce düşünün
Bir görüş veya şakayı internet üzerinden aktarmak kolaydır. Fakat bir tweet veya Facebook durumu beklenilenin veya istenilenin çok ötesinde bir kitleye erişebilir. Ve eğer sakıncalı bir şey söylerseniz, ciddi hukuki sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İftira: Wiggin avukatlık ofisinin araştırmasına göre, 18-24 yaş aralığındakilerin %46’sı başka bir kişi hakkında asılsız bir söylenti tweetlediği için dava edilebileceğinden habersiz.
Fakat, eğer yalan bir beyan kişinin itibarında ciddi zarara sebebiyet verirse, bu 2013 Hakaret Yasası altında iftira niteliğinde olabilir.Meşhur örnekler, hatalı olarak Lord McAlpine’ın pedofil olduğunu ima eden birçok Twitter kullanıcısı içeriyor. Genellikle bu, ifade yayınlayanın tazminat ödemeye mecbur edilmesiyle sonuçlanabilir.
Üstelik belaya bulaşmak için iddiayı sen göndermek zorunda değilsin. Sadece başka birinin yorumlarını retweetlemek, yasal işlemi tetikleyecek kadar önemli potansiyel bir onay olarak kabul edilebilir. Asılsız bir iddia, gönderilenden kimliği tespit edilebildiği sürece, kişi doğrudan adlandırılmadığında da meydana gelebilir.
Ve postayı silmek, sosyal medya akışında başka bir yere taşınabildiği için iddiaya engel olmaz; gönderinin görülebildiği süre uzunluğu sadece ödenebilecek zararların miktarını etkileyecektir.
Trolleme: Twitter kullanıcıları, trollemenin yaygın olduğunu bilir. Aslında 2015’te 13-18 yaş aralığındakilerin %25’i internetin kötüye kullanımının kurbanlarıydı ve şimdi her gün 5 internet trolü mahkum ediliyor.
Kraliyet Savcılık Servisi tarafından yayınlanan ilkeler hukuk müdahale etmeden önce ağır derecede saldırgan ya da tehditkâr görüşler ya da özellikle bir kişiyi hedefleyen rahatsız edici kampanyalar yapmak gibi konular için “yüksek eşiğin” yasaya geçirilmesini istiyor.
Gerçekleştirilmesi muhtemel olabilmesi bakımından tehditlerin “inandırıcı” olması gerekir. Bu ceza hukuku kapsamındadır o yüzden genellikle polis ve savcılar yargıda bulunur.
Fotoğrafları çalmayın
Telif hakları yasası, eğer bir insan bir şey meydana getirmişse, ona başka kimin ulaşabileceğine karar verebileceği temel düşüncesini destekler. Bu gerçek dünyayı olduğu gibi internet dünyasını da kapsıyor. Oluşturanın izni olmadan video ya da fotoğraf kullanmak, telif hakkı ihlali olabilir.
Rachel Boothroyd, yasanın bazı ince noktalarının faydalı ve kapsamlı ana hatlarını ortaya koydu. Kısacası fotoğraf ya da video sadece şu üç durumda kullanılmalı: içeriği kendin oluşturduğun için telif hakkına sahip olunduğunda ; izin belgesinin devredildiği ya da telif hakkının satın alındığı durumda; ya da fotoğraf veya videonun kullanımı “ dürüst iş yapma” olarak kabul edildiği durumda. Bu son durum sınırlı. Ve sadece fotoğraf veya videonun araştırma ya da eleştiri ve inceleme için kullanıldığı durumu kapsıyor. Her ikisinde de sahibin onayı gerekmektedir. Ve bu güncel olayları içeren fotoğraf ve videoları kapsamaz.
Mahremiyet güvence altında değil
Özel hayatın gizliliği hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesi tarafından korunuyor.Birleşik Krallık yasası sosyal medyada ayrıca, devlet ve diğer özel kişilerden bireysel gizlilikleri de koruyor.Fakat bu kuralların birkaç istisnası vardır; bazı polis operasyonlarında olduğu gibi eğer senin gizliliğinin ihlali toplum için gerekli görülürse buna müdahale edilebilir.
Ayrıca son dava, patronlar işçilerin mesai saatleri boyunca Facebook Messenger gibi sohbet programları vasıtasıyla gönderilmiş özel mesajlarını okuyabilir hükmüne bağlandı. Öğrenciler, yarı zamanlı işlerle senet yapmalı.
Çeviren: Merve Acer