
Kaynak:https://www.wfpusa.org/stories/10-facts-about-the-syrian-refugee-crisis-in-jordan/#
Suriye’deki kriz, Dünya Gıda Programı için en karmaşık insani yardım faaliyetlerinden biri haline geldi. 6,2 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi ve 6,000’den fazla kişi her gün evlerinden ayrılmaya zorlanmaktadır. Bu 10 gerçek, durumun neden bu kadar vahim olduğunu açıklıyor.
1.2011’de Suriye’deki çatışmanın başlamasından bu yana Ürdün, Suriyeli mültecilere yönelik kitlesel bir sığınmayı omuzladı. Bugün tarihindeki en zor ekonomik dönemlerinden birinde ülkenin aşırı genişletilmiş kaynaklarına büyük baskı uygulayan Suriyeli mülteciler, Ürdün nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını oluşturur .
2.670.000’den fazla Suriyeli Ürdün’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kaydoldu. Bu mültecilerin büyük çoğunluğu – yüzde 81 – kamp yerine şehirlerde ve kasabalarda yaşıyor. Bu, kira ve ulaşım gibi şeyler için ödeme yapmanın bir yolunu bulmaları gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, sadece sınırlı bir sayıda mültecinin çalışma izni vardır, bu nedenle bu ailelerin çoğu en temel ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardıma güvenmektedir.
3.Temmuz 2016’dan bu yana Ürdün hükümeti, Suriyeli mültecilere yasal olarak çalışmalarına ve aileleri için gelir elde etmelerine olanak tanıyarak 100.000’den fazla çalışma izni verdi.
4.Şu anda yaklaşık 40.000 Suriyeli, Ürdün ile Suriye arasındaki kuzeydoğu sınırında Rukban adı verilen gayri resmi bir yerleşimde mahsur kaldı. Diğer Birleşmiş Milletler kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte Dünya Gıda Programı, bu nüfusa gıda yardımı sağlıyor.Ancak insani erişim, güvenlik riskleri ve sınır kapanmalarından ötürü zor olmaya devam ediyor

Fotoğraf: WFP/Marwa Awad
5.Kasım 2018’de, Dünya Gıda Programı da dahil olmak üzere insani yardım temsilcilerinden oluşan bir konvoy ilk kez hayat kurtaran yiyecek ve malzemelerle Rukban’a ulaştı. Bugün Dünya Gıda Programı, kamptaki koşulların daha da kötüleştiğinden endişe ediyor ve bazı çocukların önüne geçebilir nedenlerle öldüğü bildiriliyor. Vahim duruma rağmen, insani yardım kuruluşları sınırlı erişim veya temel malzeme ve hizmet sağlama araçlarına sahiptir.
6.Ürdün’deki Suriyeli mültecilerin çoğu ev sahibi topluluklarda yaşıyor olsa da, ülke şu anda Zaatari olarak bilinen dünyanın en büyük ikinci mülteci kampına ev sahipliği yapıyor. Kamp ilk olarak Suriye sınırına 16km’den daha az yerde 2012 yılında açıldı ve o zamandan beri Ürdün’ün 4. büyük “şehri” oldu. Bugün, yaklaşık 78.000 Suriyeli mülteci, uluslararası yardım kuruluşları tarafından sağlanan prefabrik sığınaklarda yaşıyor.

Fotoğraf:Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı

Dünya Gıda Programı ve BM, 7 Şubat 2019’da Rukban’a girdiler ve belirli dağıtım noktalarında Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve Dünya Sağlık Örgütü yardımlarını dağıtmaya başladılar. Malzemeler 40.000 kişiye hizmet verecek ve 10.000 çocuğa yeterli aşı sağlayacak.
Fotoğraf:WFP/Marwa Awad
7.Ürdün’de hak sahibi tüm Suriyeli mülteciler, Dünya Gıda Programı’nın ülke çapındaki 204 ortak mağazasından herhangi birinde yiyecek satın almalarını sağlayan Dünya Gıda Programından aylık olarak nakit veya yiyecek belge alıyor. Mülteci kamplarındaki ailelere de taze ekmek verilir. Dünya Gıda Programı şu anda Ürdün’deki 500.000 mülteciye gıda yardımı sağlıyor.

Fotoğraf: Dünya Gıda Formu/Mohammad Batah
8.Ürdün’deki tüm Suriyeli mültecilerin yarısı çocuktur. Bu çocukların sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için Dünya Gıda Programı sınıfta, kayıt ve devam oranlarını artıran besleyici okul yemekleri sunar.

Fotoğraf:Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
9.Dünya Gıda Programı, 2016 ilkbaharında, Suriyeli kadınların yerel olarak yetiştirilen sebzeler, tahıllar ve meyveler kullanarak kampın erkek ve kız çocukları için taze, sağlıklı okul öğle yemeği pişirmeye istihdam edilen Zaatari kampında ilk “Sağlıklı Mutfaklar Girişimi” ni başlattı. Bu evde yetiştirilen okul yemekleri, yerel gıda üreticilerini destekler ve öncelikle kadın reisli hanelere iş sağlarken, sınıfta odaklanmak için doğru beslenme ve enerjiyi çocuklara sağlar.

Fotoğraf: Reuters/Muhammad Hamed
10.Dünya Gıda Programı, geleneksel karne ile vermek yerine nakit ve gıda kartları dağıtarak, ülke ekonomisini desteklerken Suriyeli mültecilere daha taze ve daha çeşitli bir yiyecek sunmaktadır. Temmuz 2016 itibariyle, Dünya Gıda Programı Ürdün ekonomisine yaklaşık 581 milyon dolar katmıştır.
Ürdün’ün ev sahipliği yaptığı 1,3 milyon Suriyeli ile olağanüstü dayanışması, ülkenin zaman içindeki dayanıklılığını test etti. İnsani yardım bir tampon görevi görürken, Ürdün’deki Suriyeli mülteciler arasında gıda güvenliği güvencesizliğini sürdürüyor. Bugün bir kutu yiyecek göndererek yardımcı olabilirsiniz.