Amerika Birleşik Devletleri’nde ve İngiltere’de , zihinsel egzersizlerle hafızanızın, ilginizin ve muhakeme güçlerinizin iyileştirilebileceği fikrinin açıklanmasıyla milyarca dolarlık beyin eğitimi endüstrisinin ortaya çıktığına hepimiz tanık olduk. Daha önce kavrama ile ilgili yeteneklerinizi geliştirmek için tasarlanmış oyunları pazarlayan yazılım şirketlerini ve web sitelerini muhtemelen sizde gördünüz. Ve eğer ihtiyarlayan beyninizi endişelendiren nüfus istatistiklerine göre de daha yaşlı bir grubun üyesi iseniz, belki de o beyin antrenmanlarını denemek eğilimindesinizdir. Bu programlarının vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği açık bir soru olmaya devam ediyor, özellikle Cambridge Üniversitesi’nden ve BBC’den yapılan bilimsel araştırmasının “bilgisayarlı beyin antrenörlerinin düzenli kullanımı sağlıklı katılımcılardaki genel kavrama ile ilgili işlevselliği arttırdığına dair genel kanıyı destekleyen hiçbir kanıt…” bulunmadığı sonucu çıktı.

Yine de umudumuzu kaybetmemeliyiz. Bazı diğer bilimsel araştırmalar, zihinsel egzersizlere karşı fiziksel egzersizin, çocukluktan yaşlılığa kadar bilişsel yeteneklerinizi kavrama ile ilgili yeteneklerinizi anlamlı şekilde geliştirebileceğinizi göstermektedir. Illinois Üniversitesi’nde kinezyoloji ve toplum sağlığı profesörü olan Charles Hillman’ın liderlik ettiği bir araştırmada düzenli olarak egzersiz yapan çocuklar için The New York Times’deki yazı da:

Yürütme fonksiyonunda… önemli gelişmeler kaydetti. İlgisiz bilgileri bloke etme ve eldeki göreve konsantre olma yeteneği olan “dikkatli engelleme” konusunda daha iyiydiler … ve kavrama ile ilgili görevler arasında geçiş yapma becerilerini arttırdılar. Açıkçası, egzersiz programına en çok katılan çocuklar kavrama puanlarında daha iyi ilerleme gösterdiler.”

Egzersiz sevindirerek yetişkinlerde de fayda sağlıyor gibi görünüyor. Ilımlı derecede bilişsel bozukluk yaşayan yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, direnç ve aerobik eğitimin mekânsal hafızasını ve ayrıca sözel hafızayı geliştirdiğini bulmuştur. Diğer bir araştırma dayanağına göre, ağırlık eğitiminin beynin küçülmesini azaltabileceği ortaya çıkmış, bu durumda yaşla birlikte doğal olarak meydana gelen bir süreç.

Eğer egzersizin beyin sağlığını nasıl teşvik ettiğini özetlemek istiyorsanız, şu şekilde ortaya çıkıyor:

” Egzersiz, beyin türevi nevrotrofik faktör ( BDNF) adı verilen ve mevcut beyin hücrelerinin büyümesini ve yeni hücrelerin büyümesini destekleyen bir proteinin üretimini tetikler .

Yaşla BDNF seviyeleri düşer, bu düşüşle bağlı yaşlılarda beyin fonksiyonları kötüleşir. Bazı egzersiz tipleri, aerobik, BDNF’deki yaşa bağlı damlaları ortadan kaldırmak için düşülebilir ve yaş, beyindeki genç BDNF seviyelerini geri yükleyebilir.”

Chicago Tribune, California-Irvine Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir 1995 çalışmanın bulgularını böyle özetlemiştir.

Belki de beyin için doğru miktarda egzersizin ne olduğunu merak ediyorsunuz. The Times ‘Well Blog’un fizik bölümündeki köşe yazarı Gretchen Reynolds, bu yaz bu konuyla ilgili bir makale yazdı. Bilim hala kesin olmadığı halde, Kansas Üniversite’si Alzheimer Hastalığı Merkezi tarafından yürütülen yeni bir araştırmada, küçük bir miktardaki egzersizin bilişsel iyileşmeleri sağlayacağı bulundu. Reynolds: ” Yeni çalışmanın cesaret verici paketi, haftada birkaç kez – neredeyse hepimizin ulaşabileceği bir egzersiz dozu – 20 ila 25 dakika boyunca hızlı bir şekilde yürümek. Bu şekilde yıllar geçtikçe beynimizi keskin kalmasına yardımcı olabilir.” demiş yazısında.

www.openculture.com