Modern dünya, her şeyin güvende olduğu bir yer değildir. Bu üzücü ancak tartışılmaz gerçek, daha önce yayınladığımız başka birkaç listeyle kanıtlanmıştır. Her yıl dünyanın farklı yerlerinde yayınlanan, güvenliği değerlendiren çok çeşitli istatistikler bulunmaktadır ve muhtemelen en endişe verici ve rahatsız edici olanı Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi tarafından yapılan uluslararası cinayet oranı istatistikleridir. Oranlar yılda 100.000 kişiden kaçının cinayet kurbanı olduğuna dayanıyor. Son yıllarda en yüksek cinayet oranına sahip 25 ülkeyi tanımak istiyorsanız, bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Not: Oranları kıyaslayabilmeniz için Türkiye’nin 2.6’lık oranıyla bu listenin 147. sırasında yer aldığını söyleyelim.
25. Panama, 17.2
Kuzey Amerika ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan Panama, listede yazılı olan Orta Amerika ülkelerinden sadece bir tanesidir. Genel olarak, ülkede işlenen cinayetlerin sayısı yavaş yavaş azalmaktadır. Ancak sık silah şiddetinin neden olduğu yüksek suçluluk Panama’nın maalesef bu listeye dahil edilmesinin nedenlerinden biridir.
24. Botsvana, 18.4
Güney Afrika’da bir ülke olan Botsvana, Panama’nın tam zıttı yönünde bir eğilim göstermektedir. Bu ülkede her yıl giderek daha fazla insan öldürülüyor. 2009’da cinayet oranı yaklaşık 14 idi. 2012’de ise 100.000 Botsvanalı’nın 18.4’ü öldürülmüştür. Sıkça işlenen cinayetlerin yanı sıra yerel nüfusun büyük bir kısmı da AİDS salgını yüzünden yok olmaktadır.
23. Ekvator Ginesi, 19.3
Ekvator Ginesi, 600.000’den fazla nüfusu ile bu üzücü istatistikteki yerini düzenli olarak alan bir başka Afrika ülkesi. Silahlı uyuşturucu çetelerinin ve soyguncuların varlığının endişe verecek derecede yüksek olması, polisin yeterince etkinlik gösterememesi cinayetin yanı sıra diğer suçların da yaygın olmasının başlıca sebeplerinden birisi.
22. Nijerya, 20
Yaklaşık 174 milyon nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, tüm şiddet suçlarından aşırı yüksek oranlara sahip olduğu için listede olması şaşırtıcı değil. Her yıl, 100.000 Nijeryalıdan yaklaşık 20’si bir cinayete kurban gitmektedir. Üstelik, bu ülkede tecavüz, aile içi şiddet veya hatta kölelik gibi korkunç uygulamalar hala yaygın olarak görülüyor.
21. Dominik, 21.1
Sadece 70.000 kalıcı yerlinin yaşadığı Dominik, dünyadaki en küçük ülkelerden biridir. Ancak cinayet oranı söz konusu olduğunda, bu popüler Karayip tatil beldesi çok daha büyük ülkelerle “rekabet” edebilmektedir. Hatta turistler bile soyulabilir ya da agresif davranışlarla karşılaşabilirler. Yerliler sıklıkla pala gibi büyük ve keskin bıçaklarla silahlanırlar, ancak bunları neyse ki insanların öldürülmesi için değil, mahsullerini kesmek için kullanırlar.
20. Meksika, 21.5
Alanlara göre Amerika’da beşinci büyük ülke olan Meksika yaklaşık 2 milyon kilometrekarelik (760.000 mil karenin üzerinde ) toplam alana sahiptir. Uyuşturucu kaçakçılığı ve bununla bağlantılı olarak sıklıkla cinayetlere neden olan suçlarla büyük problemlerinden dolayı kötü bir şöhrete sahiptir. Bazen çok acımasız olan bu cinayetler sıklıkla rakip çeteleri sindirmek için işlenir.
19. Saint Lucia, 21.6
Yaklaşık 175.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Saint Lucia, inanılmaz doğal güzellikleri, muhteşem kumsalları ve yüksek cinayet oranıyla ünlü bir başka küçük Karayip ülkesidir. Ve ne yazık ki, sayı hala artıyor. 2007’de ülkede sadece 27 cinayet bildirilirken, sadece dört yıl sonra neredeyse iki kat daha fazla cinayet gerçekleşti.
18. Dominik Cumhuriyeti, 22.1
İkinci büyük Karayip ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti, güvenliğinden korkmaları gereken yaklaşık 10 milyon insanın evidir. Dominik Cumhuriyeti Avrupa’ya ve Amerika’ya gönderilen Kolombiya uyuşturucuları için bir transit istasyon olarak hizmet ettiğinden beri ülkedeki cinayetler sık sık uyuşturucu ticaretiyle ilişkilendiriliyor. Ülke, ayrıca hükümlü suçlulara hafif yaklaşımı nedeniyle de eleştiriliyor.
17. Ruanda, 23.1
Orta ve Doğu Afrika’da bulunan Ruanda, insanlık tarihindeki en korkunç ve acımasız soykırımı yaşadı ve ne yazık ki insanları öldürmek hala bu ülkede üzücü bir şekilde ortak bir şey gibi görünüyor. Ancak Ruanda’nın mücadele ettiği tek sorun çok sayıda cinayet değil, tecavüz veya soygun gibi diğer şiddet suçlar da yaygın.
16. Brezilya, 25.2
Brezilya, 200 milyondan fazla nüfusu ile dünyanın en büyük ve en kalabalık ülkelerinden biridir. Ancak bu çok sayıda nüfus beraberinde dramatik bir cinayet miktarını da getiriyor. Yalnızca 2012’de ülkede yaklaşık 65.000 kişi öldürüldü. Cinayet olaylarının başlıca sebepleri arasında uyuşturucu ticareti ve alkolizm olduğuna inanılıyor.
15. Saint Vincent ve Granide Adaları
Toplam 390 km2 (150 kilometre mil) alana sahip olan bu ülke cinayet oranı son derece yüksek olan bir başka küçük Karayip ülkesi. INTERPOL istatistikleri, cinayetlerin yanı sıra tecavüz, soygunlar, ağırlaştırılmış saldırılar ve hırsızlığın Saint Vincent ve Grenadinler’de işlenen oldukça yaygın suçlardan olduğunu ileri sürüyor.
14. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 28.3
Orta Afrika’da bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti, doğal kaynaklar bakımından son derece zengin bir ülke; ancak siyasi istikrarsızlık, yıkıcı iç savaşlar, altyapı eksikliği ve yaygın yolsuzluk, özellikle yüksek cinayet oranıyla büyük bir suçluluk oranına zemin oluşturdu.
13. Trinidad ve Tobago, 28.3
Trinidad ve Tobago, Amerika ve Kanada’dan sonra Amerika’da kişi başına düşen gelir açısından en zengin üçüncü ülke. Yüksek gelirli bir ekonomi olarak tanınmasına rağmen, bu Karayip ülkesi, en yüksek cinayet oranı olanlar arasında listelenmiştir. Son yıllarda, yılda ortalama 100.000 kişinin 28’inden fazlası öldürüldü.
12. Bahamalar, 29.8
Eski bir İngiliz kraliyet kolonisi olan Bahamalar, Atlantik Okyanusunda 700’den fazla adadan oluşan bir ada ülkesidir. Bahamalar, turizm ve finans üzerine kurulu ekonomisi ile nispeten zengin bir ülke olmasına rağmen, diğer Karayip komşuları gibi aynı soruna karşı başarısız bir yaklaşım içinde. Örneğin, 2013’te ülkede 120 kişi öldü, ortalama cinayet oranının 30’a yaklaşmasında katkıda bulundu.
11. Kolombiya, 30.8
Güney Amerika’nın kuzeybatısında yer alan Kolombiya, uyuşturucu üretimi ve ticaretiyle ünlü. Bu, yüksek derecede ayrılmış toplumla birlikte, İspanyol kökenli zengin aileler ile yoksul Kolombiyalıların çoğunluğu arasındaki bölünme, yerli halkın çoğunun sadece cinayetlere değil, aynı zamanda kaçırma, soygun, ağırlaştırılmış saldırılar ve diğer suçlara karışmasına yol açmıştır.
10. Güney Afrika, 31
“Gökkuşağı Milleti” gibi kulağa hoş gelen takma adına rağmen, yaklaşık 54 milyon insanın yaşadığı Güney Afrika, çok yüksek oranda cinayet, saldırı, tecavüz ve diğer şiddet suçlarına sahip. Yerel polislerce yayımlanan istatistikler, Güney Afrika’da her gün yaklaşık 50 kişinin öldürüldüğünü ve bunun gerçekten de endişe verici bir sayı olduğunu öne sürüyor. Neyse ki, cinayet oranı en azından yavaşça azalma eğilimi göstermektedir.
9. Saint Kitts ve Nevis, 33.6
Batı Hint Adalarında bulunan Saint Kitts ve Nevis, hem bölgede hem de nüfusta Amerika’nın en küçük egemen devletidir. Ancak bu küçük ülkede yaşayan 50.000 kişi arasında bile, açıkça görülüyor ki başkalarını öldürmeyi umursamayan önemli bir kısım var. 100,000 kişi başına ortalama 33,6 cinayet oranı ile Saint Kitts ve Nevis 9’uncu sırada yer aldı.
8. Svaziland, 33.8
Çoğunlukla Güney Afrika ile çevrili olan Svaziland, 1 milyondan fazla nüfusu ile Afrika’nın en küçük ülkelerinden biridir. Ancak Svaziland’da cinayet oranıyla ilgili sayılar küçük olmaktan çok uzak. Sadece muazzam bir suçluluk değil aynı zamanda aşırı yoksulluk ve AIDS veya tüberküloz gibi hastalıklar nedeniyle ölen yerli halkın tahmini ortalama ömür beklentisi sadece 50 yıl.
7. Lesoto, 38
Lesotho, Güney Afrika’da bulunan başka bir küçük Afrika ülkesidir. Konumu ve boyutu dışında Svaziland ile bir şey daha paylaşıyor: Kontrol edilemez bir cinayet oranı. Ülkenin nüfusunun neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor olması büyük suçluluk ve yıllık cinayet oranından kısmen sorumlu.
6. Jamaika, 39.3
Jamaika, 11.000 kilometrekarelik bir alanı (4250 mil kare) işgal eden Karayiplerin bir başka temsilcisidir. Yıllarca dünyadaki en yüksek cinayet oranlarından birine sahip olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçlarla Mücadele Dairesinin en son istatistikleri bunu doğruladı. Cinayetler ve şiddet suçları, özellikle başkent Kingston gibi büyük şehirlerde sık görülür.
5. Guatemala, 39.9
Guatemala yaklaşık 16 milyon nüfusu ile Orta Amerika’nın en kalabalık ülkesidir. Guatemala’da her ay yaklaşık 100 cinayet işlendiği için dünyada beşinci sırada yer alıyor. Örneğin, 1990’lı yıllarda, Escuintla şehrinde, yıllık olarak 100.000 kişiden 165’i cinayete kurban gitti.
4. El Salvador, 41.2
Uzun süren yıkıcı iç savaş (1979-1992) yüzünden son derece derin etkilenen El Salvador, Orta Amerika ülkesi ve yaklaşık 6,3 milyon insanın evi. Bu ülkede son derece yüksek cinayet oranı, önemli çete bağlantılı suçlar ve çocuk suçluluğu ile göze çarpıyor. Örneğin, 2004’te Salvador’da işlenen cinayetlerin% 60’ı, bölge ve güç için yarışan yerel çeteler tarafından gerçekleştirildi.
3. Belize, 44.7
Güney Amerika’nın kuzey kıyılarında bulunan Venezuela, dünyanın önde gelen petrol ihracatçıları arasında bilinirken, her tarafa yayılan sıradışı cinayet olaylarının yaşandığı bir ülke olarak da biliniyor. Geçen yıl, yerel sakinlerin yalnızca% 19’u gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissettiler. Kendilerini güvende hissetmemeleri için iyi bir nedenleri var: Her yıl, 100.000 kişiden 50’nin üzerinde kişi Venezuela’da öldürülüyor ve sayı son on yıldır daima artıyor.
1. Honduras, 90.4
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçlarla Mücadele Dairesine göre, yaklaşık 8.25 milyon kişiye ev sahipliği yapan Honduras, dünyanın tüm ülkelerinde en yüksek cinayet oranı oranına sahip. 100.000 kişi başına ortalama benzeri görülmemiş 90.4 cinayet yüzdesi, bu ülkede yaklaşık 1.000 kişinin öldüğü anlamına geliyor. Honduras popüler bir tatil beldesi olduğundan, turistler sık sık çeşitli şiddet suçlarından mağdur oluyor.
Kaynak: http://list25.com/25-countries-with-the-highest-murder-rates-in-the-world/5/