coders3

KAYNAK:independent

Marc Andreessen ’’Bilgisayar programları dünyayı yiyor’’ şeklindeki fikrini mükemmel bir şekilde deklare etti.

Birileri bilgisayar programları yazabiliyor.Peki o kişi neden sen olmayasın?

Binlerce programlama dili var ancak bazıları diğerlerine oranla daha popüler.

Bir şirket yeni yetenekler aramaya başladığında bilgisayar programlarının dillerine ve sistemlerine aşina olan insanlar almayı tercih ediyor-hatta Apple Swift veya  Google Go gibi yeni dillerle sıçrama yapmayı hedefliyorlar.

Eğer her zaman bir iş sahibi olmak istiyorsan buradaki bilgisayar programlarını öğrenmeli ve popüler bilgisayar programcısı TIOBE Index adlı programın önerdiği Redmonk Bilgisayar Programı  Dilleri (RPLR) ve gelişim gösteren kimselerin yıllık Stack Overflow(yığın taşması ,hafızada ayrılan bölgenin yeterli gelmemesi)anketlerine bir göz atmalısın.

İşte programlar :

 Java

Başlangıçta yani ilk olarak 1991 yılında akıllı televizyonlar için bir programlama dili olarak icat edildi.Oracle’s Java dünyada ki en popüler dil olma özelliğini koruyor -Java programının  Android uygulamalarının  geliştirilmesi  ve birçok iş yazılımı için  sağlam bir konumda olduğu gerçeği pek tabii gözler önünde.

C

Hala yaygın olarak kullanılan en eski programlama dillerinden biri olan C 1970’lerin başında oluşturuldu.1978 yılında dillere destan olan ve hala çok okunan 800 sayfalık ‘’C Programla Dili’’kitabının baskısı ilk kez görüldü.

Python

Bu dilin izleri 1989 yılından önce gelir.Son derece okunabilir olan bu kod hayranları tarafından oldukça seviliyor.Birçok programcı başlamak için en kolay dil olduğunun altını önemle çiziyor.

R

Bu programlama dili genelde  istatistikçiler tarafından tercih ediliyor ve  programla herhangi biri de veri analizlerini kolayca yapabiliyor.Google büyük bir R hayranı olarak kayıtlara geçti.Programın gücünü  matematikçilerden aldığını  söylemek hiç de yanlış olmaz.

Visual Basic

Microsoft’un Visual Basic’i (ve VisualBasic.net’in varisi) grafiksel unsurlarla daha kolay programlama yapmayı amaçlıyor.Bunun yanında programın bölümlerini sürükleme ve kesmeyle değiştirmeye imkan sağlayarak  planlamayı oldukça kolay hale getiriyor.Eski  bir program ancak kullanıcıları hala buralarda.

Java Script

Java Script web uygulamalarında çok yaygın kullanılan bir program dilidir.Fakat javanın isminin dışında yapabilecek pek de bir şeyi yoktur.Java Script birçok modern ağı çalıştırıyor ancak tarayıcıları yavaşlattığı ve bazen de güvenliği savunmasız bıraktığı gerekçesiyle  eleştiri alıyor.

Php

Bu dil  web site programlamak için oldukça yaygındır –kanımca  ağın gücünün üçte biri bu programdan oluşuyor. WordPress, Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler bu programı kullanıyor.Bazı programcılar Php den  tutkulu bir şekilde nefret ediyorlar.Ancak programı sevenler de var: Stack Overflow’un kurucusu  Jeff Atwood bir keresinde şöyle demişti:’’PHP gelişigüzel toparlanmış keyfi bir dil değildir,anahtar sözcüklerle adeta sanal patlama etkisi yaratan işlevsel bir fabrikadır’’

Go

Başlangıçta mükemmel ölçekte deyim yerindeyse  dünyanın en işlek arama motorunu kurmak için Google tarafından tasarlanmıştır.O zamandan beri program geliştiricileriyle birlikte programın güvenilirliği ve sağlamlığı her şeyin üstünde tutulmuştur.Ayrıca bu program en hızlı büyüyen programlama dillerinden biridir.

Ruby

Pyhton ‘a benzeyen dil   yaklaşık 24 yaşındadır , programcılar bu dili ,kodları okumak ve yazmak kolay olduğundan oldukça sever.Ayrıca Rails Ruby diliyle yazılmış, açık kaynak kodlu bir web uygulama geliştirme çatısıdır.Web uygulamalarını kullanmak ve kurmak gerçekten bu programla çok daha kolay hale gelmiştir.’’Bir programcının en iyi arkadaşı’’ sloganıyla internet dünyasına giriş yapmıştır.

Groovy

Java platformu (JVM) üzerinde çalışan bir programlama dilidir, 2007 yılından beri popülerliği artan program , daha hızlı ve kolay kodlar yazmak için  oluşturulmuştur.Ve Java kodlarıyla Groovy gayet başarılı bir uyum yakalamışlardır.Bu sayede IBM, Google, ve Target gibi büyük şirketlerin gelişim uzmanlarını kendi taraflarına çekmeyi başarmışlardır.

Objective-C

Orijinal C programlama dili benzer isimlerdeki haleflerinden çok daha yaratıcı ve etkili bir dildi, hepsi bu programdan ilham aldı ancak diğer dillerden özellikler kattılar.Apple’ın kendi oluşturduğu Swift dilinden çok daha popüler ancak Swift büyük bir hızla arayı kapatıyor.

Perl

Başlangıçta yani seksenli yılların sonunda bir NASA mühendisi tarafından geliştirilen program metin işleme konusunda diğer programlardan çok daha iyi  durumdaydı.Program geliştiricileri bu durumu sevmesinde  programın gerçekten güçlü ve esnek bir yapıda olup , her koşula uyum sağlaması çok büyük bir etkendi.Bir zamanlar ‘’Web’in koli bandı’’ şeklinde meşhur bir tanımı yapılmıştı çünkü gerçekten web sitelerini harika bir şekilde bir arada tutuyordu,ama pek tabii en mükemmel  dil değildi.

Pascal

İsmini filozof Blaise Pascal’dan almıştır.Orijinal Apple Macintosh bilgisayarlarını kodlamakta araç olmuştur.Sonunda Pascal programı Object Pascal olarak adlandırmış ve genişletmiştir.Günümüzde bilgisayar sistemlerinde hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

Delphi Object Pascal

Başlangıçta 1986 yılında Apple tarafından geliştirildi ve  programcıların Oracle veritabanlarıyla bağlantı kurmalarına yardımcı oldu.( “The Oracle at Delphi gibi “), Delphi,programın yıldızının parladığını gördü ve akıllı telefon uygulamaları oluşturmak için bir alternatif olarak kullandı.

Swift

Apple’ın  Taylor Swift ile olan sorunları geçen yıl tüm manşetlerde yer alıyorken  İPhone , uygulamalarını daha hızlı ve daha kolay kurmak için Apple Swift programlama dilini kullanarak bu durumun üstesinden geldi.IBM gibi yüksek profilli hayranlarıyla birlikte 2016 yılında daha da yükseklere çıkacağını umuyoruz.

MATLAB

Üniversite öğrencilerine matematiksel programlama dilini ,gelişmiş derecede cebir ve şekilli işlemleri öğretmek amacıyla tasarlanmıştır.Buna ek olarak bilim adamları, mühendisler ve görüntü işlemeyle birlikte diğer yapay zeka uygulamaları alanında çalışan programcılar tarafından oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çeviren :ESRA BAŞTAN

Reklam