Nazi Alman tüneli (Kacper Pempel /Reuters)

Kaynak: The Atlantic

Bir Polonya şehri altında, 2. Dünya Savaşı’ndan beri altın ve değerli taşlarla dolu efsanevi treni bulmak için yapılan bir kazı daha başarısız oldu. 

Ne yazık ki, hâlâ Polonya’nın altındaki tünellerde altınla dolu Nazi treni yok.Kazı grubu geçen hafta Polonya’nın güneybatısındaki şehrin altında derin bir kazı çalışması yaptı; 2. Dünya Savaşı’nın sonunda gizemli tünelde kaybolan, altın, değerli taşlar ve paha biçilemez sanat eserleri ile dolu efsanevi (eğer hayali değilse) Nazi Alman treninin izini sürmek için en son girişim. Kazı çalışmasına 64 mühendis, jeolog ve arkeologlar katıldı ve onların 1 hafta süren çabaları 37.000 dolar civarında maliyet oluşturdu.

New York Times tarafından hazine arayanlar olarak adlandırılmalarının üzerinden neredeyse 1 yıl geçti, bulundukları iddia kayıp trenin 1945 yılında Sovyet Rusya’dan Almanya’ya doğru hareket ettiğiydi. Bir Mayıs ayında The New York Times yazarı, amatör kaşifin kısa özgeçmiş efsanesini yazıyor:

2. Dünya Savaşı’nın 2. yarısında, Almanların Stalingrad Muharebesi yenilgisinden sonra Naziler, güvenli bir toprak olduğu için Aşağı Silezya’yı yine göz ardı etmedi. Fabrikalar, değerli sanat eserleri bulunduğu için buraya taşındı. Fakat sona yaklaşırken ve Alman askerleri ayrılırken, iddiaya göre askeriye altın, mücevherler, sanat eserleri ve hatta çağ ötesi silahlar gömdü.

Pek çok ünlü hikâye Wroclaw şehrinde yüksek düzeyli polis memuru olarak çalışmış Herbert Klose isimli Alman subayını içeriyor. Savaştan sonra Klose, Polonya gizli polis teşkilatı tarafından yakalandı ve sorguya çekildi.Sorgusu sırasında Klose, polis şefinin ona 1944 yılı Kasım aynının ortasında, şehir sakinlerinin değerli eşyalarının güvenliğini sağlamak için – bankalar bile güvenli olmayabilir- Kızıl Ordu ile birlikte hareket edip etmediğini sorduğunu söyledi. Yerel polis Klose’un gözetimi altında altın, mücevherat ve diğer değerli parçaları himaye etmek için topladı. Klose’un söylediğine göre “altınlar polis karargâhından depolandı”. Sandıklar zincire vuruldu ve lastik keçeler ile birlikte hava geçirmez ve sızdırmaz bir şekilde kapatıldı. Ayrıca, hiç kimse içerisinde ne olduğunu ayırt etmesin diye sandıklar işaretsizdi. (Onların numaralandırıldığını not etti.) Klose sandıkları şehir dışında gizlemek için planlar yaptı fakat attan düşerek yaralandığı için sandıkları taşımada yer almadı. Diğer memurlar onsuz gitti ve -Klose ile uzlaşarak- sandıkları çeşitli yerlere gömdüler ve girişleri gizlediler.

En son yapılan kazıda bile kaşifler hâlâ vazgeçmiş değil ve araştırmalarına Eylül ayında devam edecekler. Gaik -kaşiflerin sözcüsü- AP’ye verdiği demeçte “ umut en son ölür “ dedi.

Çeviren: Merve Acer

Reklam