Kaynak: NYtimes

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde kadın ve erkeklerin çalışma saatleri dengesiz olarak dağılmakta. Erkekler para kazanmak için daha fazla zaman harcıyorken kadınlar genellikle yemek pişirme, temizlik yapma, çocuklarla ilgilenme gibi ücretsiz işler yapıyorlar.

Kadınların sorumluluğunda olan bu ücretsiz çalışmalar hem ev halkı için hem de toplum için vazgeçilmez bir yükümlülükken bu işler ücretli işlerden daha az değerlidir. Ayrıca bu işler kadınları diğer işleri yapmaktan da alıkoyar.

Gates Vakfı’nın kurucu ortağı Melinda Gates bir röportajda, bu tüm toplumda var olan bir eşitsizlik sadece biz pek dikkat etmiyoruz, dedi. Bunu diğer ülkelere yaptığı seyahatlerde edindiği gözlemlerinden ve OECD’nin cinsiyete göre paralı ve parasız işlerde çalışma sürelerinin olduğu rapordaki verilerden çıkardığını söyledi (OECD raporu) ve ekledi: Bu konuda ileriye yönelik hiçbir çalışma yapmazsak, kadınların potansiyelini hiçbir zaman ortaya çıkartamayacağız.

Bayan Gates ve kocası Microsoft’un kurucusu Bill Gates, pazartesi gecesi yayımladıkları yıllık mektuplarında “zaman fakirliği” olarak adlandırdıkları bu konuya büyük bir yer ayırdılar.

Her şeyden önce, Amerika gibi zengin ülkelerdeki ücretsiz işler için olan dengesizlik, Meksika gibi gelişmemiş ülkelere oranla daha düşük. Ücretsiz çalışmalar konusunda en büyük boşluğa sahip olan Japonya’da uzmanlar tam zamanlı çocuk bakımı yerine ücretli çalışan kadın sayısını artırmaya çalışan bir dizi girişim başlattı çünkü liderler bu konuda ekonomik büyümenin şart olduğunu belirttiler.

p1

Dünya çapında, kadınlar; bakkal alışverişleri, çocuk bakımı ve çamaşırhaneler dahil olmak üzere ücretsiz işlere günde ortalama 4.5 saat harcıyorlar. Bu oran OECD verilerine göre erkeklerin harcadığı zamanın iki katından daha fazlasına denk geliyor. Erkekler ücretli işlerde ve televizyon izlemek, spor yapmak dışarda arkadaşlarıyla takılmak gibi  günlük aktivitelerde daha fazla vakit harcıyor.

Kadınlara kıyasla erkeklerin en çok ev işi yaptıkları ülkelerin başında İskandinav ülkeleri yer alırken, Meksika, Türkiye ve Japonya listenin sonunda yer alıyor. Örneğin Norveç’te kadınlar ücretsiz işlere üç buçuk saatten fazla zaman harcarken, erkekler üç saat zaman harcıyor. Hindistan’da ise kadınlar günde altı saat ücretsiz çalışırken erkekler bir saatten az ücretsiz işlerde çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınlar, ücretsiz işlerde günde yaklaşık dört saat, erkekler ise yaklaşık iki buçuk saat zaman harcıyor. Değişim çocukluktan başlar: ( ağaç yaş iken eğilir J) Michigan Üniversitesi’ndeki bir araştırmanın verilerine göre, 10 ila 17 yaşlarındaki Amerikalı kızlar, erkeklere oranla haftada iki buçuk saat daha fazla ücretsiz iş yapıyorken, erkekler %15 daha fazla ücretli işlerle ilgileniyor.

Ücretsiz işlerde kadınların harcadığı süre beş saatten üç saate indiğinde, işgücüne katılım oranı yüzde yirmi artar. Kadınlar okula gidemediğinde, çocuklarının daha sağlıksız ve yoksulluk içinde kalma olasılığı yükselir. Erkekler daha fazla ev işi yapar ya da kadın ve erkek ortaklaşa bu işleri yaparsa kadınlar daha fazla ücretli çalışma yapabilir ve daha fazla eğitim alabilir.

Bayan Gates: İş ister evde yapılsın ister dışarda, kadına ve erkeğe bu işi yapıp yapmamayı seçmesi için fırsat tanınmalıdır, diyor.

a1.png

 

Ücretsiz işçiliği azaltmanın birkaç yolu var. İngiltere’de Essex Üniversitesi’nden bir sosyolog ve ekonomist aynı zamanda Birleşmiş Milletlerde kadın sorunları ve gelişimiyle ilgili danışman olan Diane Elson’a göre ilk önce ücretsiz işler tanımlanmalı, azaltılmalı ve daha sonra yeniden tanımlanmalıdır.

Ücretsiz işleri azaltmada teknoloji çok önemli bir yere sahiptir. Amerikalı kadınların modern aletleri icat etmeden önce çamaşır yıkamak ve pişirmede harcadıkları zamanı düşünsenize!

Ücretsiz çalışmaların erkekler üzerine yeniden dağıtılması, ücretli aile izinleri gibi politikalar geliştirilebilir. Kadınlar doğum yaptıktan sonra onlara işe dönene kadar ücretli izne ayrılabilir ve erkeklere ise bebekleriyle daha fazla ilgilenebilmesi için belli bir süre babalık izni verilebilir.

Bayan Gates, gelişmekte olan ülkelerde ücretsiz işlerdeki boşluğu azaltmak için doğum kontrol hapları ve kadınlar için telefonlar sağlayarak kadınlara destek sağlamayı amaçlıyor. Cep telefonları kadınların bir klinikteki aşı talebini veya pazardaki bir ürün fiyatı gibi bilgilere daha hızlı erişmelerini sağlar.

Bayan Gates, kültürel değişimin de önemli olduğunu söyledi.

Çeviren: Aliye YILDIZ